Tradycyjny brytyjski tort bożonarodzeniowy

Gdy zbliżają się święta poszukujemy inspiracji na bożonarodzeniowe dania a także wypieki. Lubimy czerpać z innych kultur i tradycji. Dziś torty artystyczne w stylu angielskim!

Torty artystyczne w stylu angielskim

Nie od dziś wiadomo, że Brytyjczycy są mistrzami w dekorowaniu tortów artystycznych. Dotyczy to nie tylko profesjonalnych piekarni, ale także pań domu, które w Anglii mają ułatwione zadanie, gdyż niemal w każdym sklepie znaleźć można wiele przyborów do pieczenia i wspaniałych dekoracji. Są one przykładem na to, że torty artystyczne można wykonywać samodzielnie w domu. Tradycyjne wypieki angielskie zawierają dużo alkoholu i bakalii. Tort w języku angielskim to po prostu ciasto – cake. Dziś zatem przedstawiamy przepis na tradycyjny, British Christmas Cake. Anglicy nie wyobrażają sobie, aby mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Torty artystyczne na Boże Narodzenie są w Wielkiej Brytanii bardzo popularne.

Tradycyjny British Christmas Cake

  • Składniki:
  • 525g porzeczek
  • 225g rodzynek sułtańskich (złotych)
  • 225g rodzynek ciemnych
  • 110g skórki kandyzowanej, drobno posiekanej
  • 165 g wiśni w likierze
  • 300 g zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki przyprawy korzennej
  • ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 300g miękkiego masła
  • 300 g brązowego cukru
  • Sok z połowycytryny
  • 6 dużych jaj
  • 4 łyżki brandy
  • dowolne dekoracje (np. czekoladowe gwiazdki, lukier, posypki według uznania)

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza, temperatura jest niska, ponieważ ciasto potrzebuje długiego powolnego pieczenia. Jeśli temperatura będzie wyższa, na zewnątrz ciasto może się przypalić, a w środku będzie surowe.

W dużej pojemnej misce wymieszaj porzeczki, rodzynki, skórkę i wiśnie z mąką, solą i przyprawami. Ubij jajka na sztywna pianę.

W innej dużej misce ubij masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Do masła dodaj ubite wcześniej jajka.
Ostrożnie dodaj połowę mąki i owoców do jaj i masła, po wymieszaniu dodaj druga połowę. Na koniec dodaj brandy.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto przez 4½ godziny. Jeżeli ciasto zbyt szybko się zarumieniło, po upływie 2,5 godziny przykryj formę podwójną warstwą pergaminu. Podczas pieczenia nie należy zbyt często otwierać drzwi piekarnika, ponieważ może to spowodować opadnięcie ciasta.
Po 4½ godziny sprawdź, czy ciasto jest upieczone. Ciasto powinno być ładnie wyrośnięte i brązowe.
Pozostaw ciasto do schłodzenia w foremce na godzinę, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu nakłuj powierzchnię ciasta widelcem i powoli zalej 2-3 łyżki brandy. Możesz dowolnie udekorować ciasto gotowymi ozdobami.

Smacznego!

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *